ΜΕΝΟΥΜΕ ΔΙΠΛΑ ΣΑΣ: ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΗΡΑΚΛΕΙΩΤΕΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ. ΜΕΤΡΑ, ΠΑΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Alt
27 Μαρ 2020 6:09 PM
Κατηγορία: Πόλη

Το σχέδιο υποστήριξης των κατοίκων της πόλης οι οποίοι, όπως όλοι οι Έλληνες, μπαίνουν σε μια νέα περίοδο καραντίνας για την προστασία από την πανδημία επαναφέρει ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής με έκτακτες υπηρεσίες, προσαρμοσμένη λειτουργία και στοχευμένες παροχές για να βοηθήσει τους κατοίκους του ώστε να κυλήσει όσο το δυνατό πιο ομαλά το επόμενο διάστημα. Μέτρα που είχαν τεθεί και την Άνοιξη στη διάθεση των Ηρακλειωτών, εμπλουτισμένα πλέον στο γενικότερο πλάνο της «Κοινωνικής Συμμαχίας», μπαίνουν σε εφαρμογή προκειμένου να υποστηριχθεί η τοπική κοινωνία και να προφυλαχθεί η Δημόσια Υγεία.

Εξυπηρέτηση πολιτών

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, οι πολίτες θα εξυπηρετούνται από τις δημόσιες υπηρεσίες με φυσική παρουσία μόνο για επείγουσες περιπτώσεις και αποκλειστικά κατόπιν ραντεβού. Φυσικά, ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής συνεχίζει να εξυπηρετεί ηλεκτρονικά από τις διαδικτυακές του πλατφόρμες, χωρίς ταλαιπωρία, χωρίς αχρείαστες μετακινήσεις. Οι Ηρακλειώτες μπορούν να μπουν σε αυτές τις πλατφόρμες ΕΔΩ  και όλα τα τηλέφωνα των δημοτικών υπηρεσιών σε περίπτωση που χρειαστούν περισσότερες πληροφορίες ή να κλείσουν ραντεβού για την εξυπηρέτησή τους ΕΔΩ.

Πρόνοια για όσους χρειάζονται βοήθεια

Ειδικές υπηρεσίες για τις ειδικές ομάδες πληθυσμού (οικονομικά αδύναμους, ασθενείς, ηλικιωμένους) που δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι ελέω της πανδημίας, θέτει εκ νέου στην διάθεση των πολιτών ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής.

Για τους ηλικιωμένους, οι εργαζόμενοι του ΟΠΑΚΜ συνεχίζουν να είναι σε καθημερινή τηλεφωνική επικοινωνία με τα μέλη τους για ανάγκες που πιθανόν προκύπτουν. Οι ίδιοι οι ηλικιωμένοι, μέλη αλλά και μη μέλη των ΚΑΠΗ, μπορούν να επικοινωνούν για οποιοδήποτε θέμα στα τηλέφωνα 2102813595 και 2102811089 (από 8.30 έως τις 13.30). Μερικά παραδείγματα παροχών: κατ’ οίκον εμβολιασμός, συνταγογράφηση από τους εθελοντές γιατρούς των ΚΑΠΗ, βοήθεια  στο σπίτι σε όσους μένουν μόνοι κ.α. Δείτε περισσσότερα ΕΔΩ

Για τους οικονομικά αδύναμους, το Κοινωνικό Παντοπωλείο πραγματοποίησε την τακτική διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης του Νοεμβρίου στους δικαιούχους του (τηρώντας βέβαια τα μέτρα πρόληψης και προστασίας) καθώς επίσης και την αποστολή του πακέτου ενίσχυσης για τους φοιτητές της πόλης που σπουδάζουν στην επαρχία. Παράλληλα το Κοινωνικό Φαρμακείο ανοίγει τη διαδικασία εγγραφών για νέους δικαιούχους. Τόσο το Παντοπωλείο, όσο και το Κοινωνικό Φαρμακείο παραμένουν σε επιφυλακή για να συνεχίσουν να διαθέτουν υλικό στους πολίτες που χρειάζονται στήριξη. Για περισσότερες πληροφορίες οι δικαιούχοι μπορούν να μιλάνε με το τηλέφωνο 2102718952.

Όλοι οι δημότες μπορούν να καλούν στο 15277 κατά τις εργάσιμες ημέρες, από το πρωί έως τις 18.00 για όποια άλλη πληροφορία σχετικά με τις υπηρεσίες του Δήμου και τη λειτουργία τους με τα νέα δεδομένα που προέκυψαν ή θα προκύψουν. Εναλλακτικά και καθ’ όλο το 24ωρο, μπορούν να καταχωρούν τα αιτήματά τους για υποστήριξη στην ειδική πλατφόρμα του Δήμου menoumespiti.iraklio.gr.

Επιπλέον, οι Ηρακλειώτες που θεωρούν ότι έχουν ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης μπορούν να απευθύνονται στους ψυχολόγους του Δήμου ενώ όσοι χρειάζονται ιατρικές συμβουλές να μιλάνε με τους εθελοντές γιατρούς των Δημοτικών Ιατρείων σε πρόγραμμα και τηλέφωνα που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Λειτουργία δομών και υπηρεσιών

Σύμφωνα με τη νέα δέσμη μέτρων, μέχρι νεότερης κυβερνητικής οδηγίας, οι παρακάτω υπηρεσίες και δομές του Δήμου προσαρμόζονται ως εξής:

Παιδικές χαρές: Κλειστές θα παραμείνουν όλες οι παιδικές χαρές του Δήμου.

Αθλητικές - πολιτιστικές δραστηριότητες: Αναστέλλονται όλες οι πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες στα πολιτιστικά κέντρα, τα δημοτικά γυμναστήρια και τα γήπεδα του Δήμου Ηρακλείου Αττικής. Η αναστολή αφορά όλους τους πολιτιστικούς και αθλητικούς χώρους καθώς και όλα τα αθλητικά προγράμματα (ατομικά ή ομαδικά) και τα πολιτιστικά μαθήματα. Υπενθυμίζουμε ότι συνεχίζει να επιτρέπεται η ατομική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους.

Δημοτική Συγκοινωνία - δρομολόγιο μεταφοράς φοιτητών: Αφού πλέον όλα τα μαθήματα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης τελούνται με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης για το παραπάνω χρονικό διάστημα διακόπτεται το ειδικό δρομολόγιο της Δημοτικής Συγκοινωνίας προς την Πανεπιστημιούπολη. Οι υπόλοιπες γραμμές της Δημοτικής Συγκοινωνίας θα λειτουργήσουν κανονικά με όλα τα μέτρα ασφαλείας.

Σχολεία: Όπως σε όλη τη χώρα έτσι και στο Ηράκλειο παραμένουν ανοικτά τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία της πόλης ενώ, αντίθετα, κλειστά είναι τα γυμνάσια και τα λύκεια.

Παιδικοί σταθμοί: Οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Ηρακλείου Αττικής παραμένουν ανοικτοί

ΚΑΠΗ: Τα ΚΑΠΗ του Δήμου Ηρακλείου Αττικής έχουν κλείσει από την πρώτη δέσμη μέτρων της περασμένης Άνοιξης και παραμένουν κλειστά.

Δημοτική Βιβλιοθήκη: Η Δημοτική Βιβλιοθήκη δεν δέχεται πλέον κοινό ούτε με ραντεβού αλλά συνεχίζει τη λειτουργία της διαδικτυακά.

Καθαριότητα

Ο Δήμος συνεχίζει να διατηρεί μόνιμα συνεργεία καθαρισμών και απολυμάνσεων σε στρατηγικά σημεία των δημοτικών χώρων (δημοτικά κτίρια, κοινόχρηστοι χώροι), μέσων (όπως τα λεωφορεία της Δημοτικής Συγκοινωνίας) και σχολείων. Παράλληλα, τονώνει τον οδοκαθαρισμό και ανακατευθύνει το προσωπικό καθαριότητας των σχολείων που κλείνουν σε όσα παραμένουν ανοικτά.

Ειδικά για αυτό το διάστημα η Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Δήμου ζητά το μέγιστο δυνατό περιορισμό των κλαδεμάτων και της απόθεσης ογκωδών απορριμμάτων μέσα ή, ακόμα χειρότερα, δίπλα στους κάδους της πόλης ή σε οποιοδήποτε δημόσιο σημείο. Εάν υπάρχει απόλυτη ανάγκη για να απομακρύνει κάποιος ογκώδη ή πράσινα απορρίμματα αυτό θα γίνει αυστηρά και μόνο μέσα από ραντεβού με την Υπηρεσία και σε κάθε περίπτωση ταυτόχρονα με την προγραμματισμένη, από το εν λόγω ραντεβού, αποκομιδή.

Διαρκής ενημέρωση από τον Επικοινωνία 94Fm

Το Δημοτικό Ραδιόφωνο της πόλης, ο Επικοινωνία 94FM, προσαρμόζει το πρόγραμμά του για να ενημερώνει ψύχραιμα και ουσιαστικά για όλες τις τελευταίες εξελίξεις και τα μέτρα προστασίας, ενώ κρατάει παρέα στον κόσμο που μένει σπίτι με την καλύτερη μουσική.

Δεν βολτάρουμε… σερφάρουμε

Στην ιστοσελίδα του Δήμου επανέρχεται η ενότητα Δεν βολτάρουμε… σερφάρουμε. Προτάσεις για διαδικτυακές περιηγήσεις σε μουσεία, μαγνητοσκοπημένες θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες, δωρεάν ανάγνωση e-books κα, για να βολτάρουμε μέσα από την οθόνη του υπολογιστή, του κινητού ή του tablet…